Projekt

Första veckan efter ”sommarlovet”

Första veckan tillbaka på skrädderiet och det känns skönt. Det har kliat lite i fingrarna och jag har inte kunnat hålla mig ifrån symaskinen.

Jag fick börja med en mjukstart hela måndagen, sy i lite knappar som går på 5 min nu förtiden. Jag tänker inte på det men min handledare säger det när jag var färdig. Vilket är roligt, de går på rätt håll.

Sedan fortsatte jag med att laga lite håll i en kavaj. Kunden hade fastnat i något och dragit ett håll i tyget. Det var hans favorit kavaj så han kände inte för att slänga den så jag fick laga den.

HÅLLET

Jag fick börja med att sprätta upp fodret och gå in i kavajen för att sätta lite vliselin så att hållet inte skulle fortsätta att gå upp. Det är väldigt svårt att laga ett håll så att det blir helt osynligt. Jag tycker det är jättehäftigt dem som kan typ ”väva” tillbaka nya trådar i, så att den blir som ny igen. Jag skulle gärna vilja lära mig en dag. Vi gör så att sedan syr vi över hållet med rakstygn med en matchade tråd. Detta funkar också och det är snabbt och enkelt.

Resultat:

Vi får in ganska mycket gardiner som ska kortas fast vi gör väl inte riktigt det eftersom det är kläder vi fokuserar på men lätta gardiner kan vi fixa om tid finns. Det är inte värdens roligaste som man kan göra och därför gör vi dem tillsammans. Det brukar bli så att jag mäter, viker upp, ger dem till Annika som pressar, klipper och viker. Sedan får jag tillbaka dem igen och syr dem. När vi gör det tillsammans så går det lite fortare och blir lite roligare. Måste även säga att tyget var fantastiks fint!

Det stora projektet som jag har fått sätta tänderna i denna veckan är en kjol i siden. Vi hade redan mönstret eftersom vi nyligen har sytt till kunden innan och det passade bra.

Runt höften och midjan satt den jättebra! Så den ville vi behålla men den skulle vara mera vid så då delade vi den på mitten och ställde ut den så pass mycket som det gick (pga tygets bred och så mycket som kunden vill ha den).

Här är tygerna. Orange är själva tyget och det rosa är fodret.

Mätte som en galning för att det ska ligga snyggt på och rakt på tyget. Så jag verkligen skulle få ut mina delar. Jag hann klippa ut alla delarna som behöves och sy runt omkring dem för att tyget inte skulle gå upp eftersom det är ett väldigt skört tyg. Fortsättning kommer i nästa veckas dagbok...

Jag har förstås hunnit mycket mera men det var detta jag tyckte var roligast att skriva om denna veckan, får se vad jag hittar på i nästa vecka en annan dag.

No Comments

Leave a Reply