Erika Nyström

Fortsättning på siden kjolen

Jag fortsatte där jag slutade förra veckan med att sy sömmen MB, ”dutta” med strykjärnet på fållen. Jag ”duttar” bara med strykjärnet för att sidenet är väldigt känsligt och om jag skulle behöva flytta/ändra på sömmen så ska det inte synas.

Allt annat tråcklat jag bara fast, insnitten, sidsömmarna och den osynliga blixtlåsen.

Mer kan jag inte göra förrän kunden har provat den. Då ska vi ta längden och se hur den sitter.

Här har vi resultatet hur den satt och vad vi behövde ändra på i första provningen. Insnitten var bra men vi fick ta in 0,5 cm i båda sidorna för att den var lite stor. Det snyggaste var att följa 0,5 cm hela vägen ner sen. Vi tog även längden med en kjolmättare. En kjolmätare är väldigt bra för att den mäter längden nerifrån och upp så står personen som vanligt så kan vi få den rak även om personen är sne. Tex jag själva svankar väldigt mycket och behöver mer tyg bak än fram för annars tippar kjolen fram. Så vi tar alltid längden med en kjolmätare för att längden ska vara anpassad för kunden och inte tvärt om. Det är det som är så roligt att se när man får till det och det blir så rätt.

Färdig för första provningen i det riktiga tyge, på galgent:

Resultat på kunden:

Resultat bak:

Efter provningen så var det bara till att ändra på dem ändringar som behövdes göra (ta in den 0,5 mm i sidan och tråckla i nederkanten för att veta va den ska vara).

Sedan sydde jag på, nu behövs det inte fler provningar utan den ska bara bli färdig.

Sydde det som jag tråcklade (sidorna, insnitten och den osynliga blixtlåsen). Fortsatte med att fixa till nederkanten, klippa av den så jag får en fåll på 4 cm och kedja upp den i organsan så att det blir en osynlig fåll från utsidan.

Jag hann även sy kjolen i fodret denna vecka, så nu har jag 2 st kjolar.

Hur roligt det än är att bara sy ny sömnad så lär man sig jättemycket på att göra lite lagningar och ändringar. Det är även det som man kan tjäna lite pengar på att betala hyran så jag har fått göra lite små saker.

Sy i en kill

När ett par byxor är för små i midjan så kan man sy i en kil för att göra dem lite större. Det gör vi faktiskt på många byxor och det är jättebra istället för att slänga byxorna. Man kan ha dem mycket längre och kilen syns inte.

Vi försöker återskapa alla sömmar som var där innan också så att den inte ska se konstigt ut. Det är inte jättesvårt, ett tips är att kolla på hur den är ihoppa sydd när du sprättar upp den för att sedan försöka återskapa den igen fast med en kil.

Resultat:

Balklänningar

Balklännings säsongen är inte riktigt över än, det är fortfarande många bröllop som ska hållas nu i september.

Eftersom vi får in så många så har jag fått lägga upp några stycken nu. Så jag börjar bli bra på det. Men det ända är att nu ser jag hur sneda dem är, den ena är värre än den andra. Vi använder alltid kjolmätare och sen beror det på tyget hur vi lägger upp den. På denna klänningen har jag klippt av den med 1,5 cm sömsmån, för att få en liten fåll eftersom det är snyggast.

Det är lite av vad jag hittar på, har du några synpunkter på att det är lång inlägg eller jag ska gå in mer på djupet hur jag gör så lämna en kommentar, jag skulle gärna vilja veta vad du tycker 🌟

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply